Als zonlicht op een zonnecel valt, worden elektronen geraakt die vervolgens in de gewenste richting gaan bewegen. Alle bewegende elektronen samen vormen de elektrische stroom die door de zonnecel loopt.

Zonnecellen kunnen worden toegepast wanneer zij  in een zonnepaneel of PV-paneel worden gemonteerd. Het zonnepaneel levert echter alleen maar gelijkstroom. Om wisselstroom te verkrijgen wordt het zonnepaneel aangesloten op een omvormer die rechtstreeks is aangesloten op de meterkast.

Uw elektriciteit komt via het net uw huis binnen. In de meterkast wordt de energie verdeelt over verschillende groepen en geleverd aan de apparaten die vragen om stroom. Als eigenaar van zonnepanelen bent u uw eigen energieproducent en verbruikt u eerst uw eigen duurzaam opgewekte energie. Heeft u meer energie nodig dan u opwekt dan levert uw energiemaatschappij u energie bij. Wekt u meer op dan u op dat moment verbruikt dan gaat de energie terug naar de energiemaatschappij.

Aan het einde van het jaar wordt de opgewekte duurzame energie afgetrokken van de energie die uw energiemaatschappij heeft geleverd.