Voordat u gaat zoeken naar een leverancier van uw zonnepanelensysteem, is het verstandig eerst voor uzelf duidelijk vast te stellen wat uw wensen zijn. Vanzelfsprekend kunnen wij u helpen bij het maken van een keuze en beantwoorden wij graag al uw vragen.
De keuze van het juiste zonnepaneel hangt onder andere af van:
- Op te wekken energie in Kwh
- Dakoppervlakte
- Esthetica
- Budget
- Zout of ammoniak bestendig
- Beste kwaliteit, de goedkoopste prijs of de beste prijs/kwaliteit verhouding
De keuze van een omvormer hangt af van de volgende factoren:
- Aansluiting van de hoofdschakelaar
- Rendement van de omvormer
- Schaduwval op uw dak
- Geluid van de omvormer
- Ventilator in de omvormer
- Monitoring van uw systeem via: Bluetooth of Ethernet
- Aantal benodigde MPP trackers
- Eventueel speciale zaken als OptiTrac Global Peak
Heeft u nog meer vragen, zie onder voor meer antwoorden in detail:
Wat is de ideale hoek voor het plaatsen van zonnepanelen?
De ideale hoek is een zuid oriëntatie met een hoek van 30-40 graden. De opbrengst van een zonnepaneel bedraagt dan 100%. Afhankelijk van de helling en de oriëntatie veranderd de opbrengst. Wanneer we de panelen naar het oosten of westen richten hebben ze nog steeds een opbrengst van 90%. Dit kunt u in de onderstaande tabel terug vinden.
Wat zijn mono kristallijne en polykristallijne cellen?
Men onderscheidt in het normale gebruik drie type zonnecellen monokristallijn, polykristallijn en amorfe technologie. Klik hier voor meer informatie.
Wat kost een zonnepaneel?
Een zonnepaneel kost inclusief BTW ongeveer € 200,- tot € 350,- euro per stuk. Deze prijs is afhankelijk van het aantal panelen, of je ze laat installeren en of je een heel pakket koopt. Let op: dit is puur de prijs van een los zonnepaneel. Om een werkende installatie op te kunnen leveren heb je ook een omvormer, bekabeling, connectoren en montagemateriaal nodig daarnaast moeten deze op het dak gemonteerd worden en aangesloten op de meterkast.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Dit is afhankelijk van je huidige en het toekomstige verbruik.
Rekenvoorbeeld:
U verbruikt 2500 kWh. Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?
2500 kWh per jaar / 0,872 kWh per Wp per jaar = 2867 Wp aan zonnepanelen
2867 Wp deelt u door het vermogen van de zonnepanelen waarna u het aantal benodigde zonnepanelen weet. Wanneer u panelen toepast van 255Wp heeft u 11-12 panelen nodig.
Dutch Solar Energy helpt u graag om de juiste keuze te maken. Bel 013-5722773 of vul het contactformulier in.
Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?
Via de berekentool op de homepage van onze website kan er een inschatting gemaakt worden van het aantal panelen wat er op uw dak past. Normaliter raden wij aan om 30-50 cm van de dakrand te blijven afhankelijk van het type dak. Het resterende oppervlakte kun je delen door 1,70. Houd rekening met dakkappelen, dakramen en afvoerleidingen, een zonnepaneel is namelijk 1m x 1,65m groot. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.
Kan ik zonnepanelen zelf plaatsen?
Ja dat kan. Wanneer u een redelijke hoeveelheid technisch inzicht heeft en geen hoogtevrees, kunt u wellicht uw systeem zelf installeren. Houd er rekening mee dat de zonnepanelen minimaal 18 kg wegen en zonder te beschadigen op een schuin of palt dak moeten worden geplaatst. Daarnaast moet na alle waarschijnlijkheid de meterkast worden aangepast en moet de omvormer op een vrije groep worden aangesloten. Tenslotte heeft u een krimptang nodig om de stekkers op de bekabeling te monteren.
Hoeveel garantie zit er op een zonnepaneel?
Alle producten die Dutch Solar Energy leveren zijn TUV gecertificeerd, bevatten alle IEC keurmerken en uiteraard de CE keurmerken
Standaard heeft u 10 jaar productgarantie en 25 jaar opbrengstgarantie voor 80% van het vermogen. Normaliter worden panelen die niet voldoen aan de opbrengst zelden vervangen aangezien deze eerst voor eigen kosten in een laboratorium worden getest. Canadian Solar doet dit niet.
Wat is de terugverdientijd van een zonnepaneelsysteem?
Doordat de vraag fors is toegenomen, de prijs gedaald en de opbrengsten van zonnepanelen hoger zijn geworden is een zonnepaneelsysteem in de afgelopen jaren een stuk aantrekkelijker geworden.
De terugverdientijd van een zonnepaneelsysteem ligt tussen de 5 en 10 jaar afhankelijk van de grootte en eventuele subsidie/ fiscale mogelijkheden. U ontvang bij ons, samen met de offerte, een rekenblad met hierin u verwachte rendement en terugverdientijd.
Wat is het rendement van een zonnepaneelsysteem?
Het rendement van een zonnepaneelsysteem bedraagt tussen de 6% en de 20%. Wanneer we dit vergelijken met het rendement op een spaarrekening van 1,5% is zonne-energie een goede investering. Let wel, bij een bank zijn de euro’s direct opeisbaar maar bij zonne-energie duurt dit 5 tot 10 jaar.
Hoeveel stroom levert een zonnepaneel op?
Dit is afhankelijk van het type paneel, de locatie, oriëntatie en de hellingshoek. Daarnaast is het belangrijk of er geen schaduw valt op één of meerdere panelen Gemiddeld kunnen we zeggen dat 1000wp, 872 kWh oplevert in Nederland.
Ik heb schaduw op mijn dak, heeft het zin om zonnepanelen te plaatsen?
Dit hangt af van de hoeveelheid schaduw en hoe lang deze op het dak blijft. De effecten van schaduw op pv oppervlaktes moeten niet onderschat worden. Schaduw kan van grote invloed zijn op de energieproductie van de betreffende modules en de string waarin de module zich bevind. We maken onderscheid in tijdelijke beschaduwing en beschaduwing door de omgeving. Wij raden het af om panelen op schaduwrijke plekken te plaatsen. Enkel met simulatieprogramma’s is de exacte opbrengst te berekenen bij schaduwrijke plekken. Simpel gezegd gaat, wanneer er schaduw valt op één of meerdere panelen, de volledige opbrengst achteruit van de desbetreffende string.
Echter werken wij met omvormers met een OptiTrac Global Peak functie waardoor het mogelijk is om panelen ook op plekken met schaduw te plaatsen. Wanneer je de functie aan zet zoekt de omvormer zelf naar het hoogtste haalbare MPP punt waardoor de opbrengst vaak stukken hoger wordt. Lees hier voor meer informatie over de OptiTrac Global Peak functie.
Heeft het zin om meer stroom op te wekken dan mijn eigen verbruik is?
Nee, wij raden dit af. Door het salderen krijg je naast de stroomkosten ook de energiebelasting en BTW terug bij het opwekken van zonne-energie. Wanneer u meer opwekt dan u verbruikt kan het zijn dat u enkel het stroomtarief terug krijgt van 0,07 euro/kWh.
Mijn dak ligt niet naar het zuiden maar naar het oosten of westen hebben zonnepanelen dan nut?
Jazeker, hoe dichter zonnepanelen naar het zuiden liggen hoe hoger de opbrengst maar wanneer de panelen naar het westen of oosten liggen wekken ze nog 89% op ten opzichten van een zuid opstelling. Op platte daken wordt er zelfs vaak gewerkt met een Oost-west opstelling zodat het dakoppervlakte beter benut wordt.
Op welke daken kan zonnepanelen geplaatst worden?
Op vrijwel alle daken kunnen zonnepanelen worden geplaatst. Montagesystemen voor pannen, golfplaten, bitumen, steeldeck daken hebben wij standaard in het assortiment. Heeft u een minder alledaags dakbedekking is het vaak nog mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Zelfs is het mogelijk om op kassen, op groene daken of golvende daken zonnepanelen te plaatsen. Wij denken graag met u mee. Wij plaatsen echter niet op rieten of asbesthoudende daken. (lees Stimuleringsregeling Asbest eraf, zonnepanelen erop!)
Is er subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen?
Helaas zijn er voor de particulieren woningeigenaren geen landelijke subsidies. Echter kunt u de BTW op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Klik hier voor meer info. Er zijn nog een aantal lokale regelingen. De meeste zijn te vinden op www.energiesubsidiewijzer.nl of kijk op de website van uw gemeente.
Zakelijk zijn er diverse fiscale mogelijkheden zoals de EIA, MIA, SDE+ en de stimuleringsregeling asbest er af, zonnepanelen er op. Wij adviseren u hier graag in.
Heb ik een vergunning nodig als ik zonnepanelen aanschaf?
Nee in principe niet. Wanneer u zonnepanelen binnen het dakvlak plaats en u bij een plat dak net zo ver van de rand van het dak als de hoogte van de panelen blijft mag u vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen. Je moet wel een vergunning aanvragen als je in een monument of in een beschermd dorps- of stadsgezicht woont. Wanneer je zonnepanelen elders wilt plaatsen zoals in het veld of aan de gevel is een vergunning wel vereist.
Moet ik mijn zonnepanelen bij de netbeheerder aanmelden?
Nee, maar wij raden wel aan om dit door te geven aan de netbeheerder zodat er geen fouten in de afrekening kunnen komen. Daarnaast zullen deze controleren of je meter voldoet aan de richtlijnen.
Worden de zonnepanalen veilig aangesloten op het net?
Ja, Dutch Solar Energy doet geen concessies op de kwaliteit en veiligheid. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de wet en regelgeving zoals de NEN 1010. In de meterkast monteren we altijd een extra groep en een werkschakelaar tussen de omvormer en het net zodat er altijd veilig aan het systeem gewerkt kan worden. Tenslotte worden zelfs voor deze componenten gewerkt met A-kwaliteit materalen zoals Hager.
Moet het zonnepaneelsysteem geaard worden.
Er is mogelijkheid om het systeem en de omvormer te aarden, tevens kunnen we in de omvormer een overspanningsbeveiliging zetten. Dit is niet verplicht maar wij raden dit wel aan, zeker bij installaties met hoge investeringskosten.
Moeten zonepanelen worden verzekerd?
Wij raden dit wel, in de meeste gevallen kan dit worden opgenomen in uw huidige opstalverzekering. In sommige gevallen heeft dit gevolgen voor de premie. Daarnaast kunnen wij u een externe verzekering aanbieden.
Heb ik een slimme meter nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?
Nee, Je hebt een elektriciteitsmeter nodig die kan terug draaien. In de meeste woningen is deze meter reeds aanwezig. De netbeheerder zal waarschijnlijk contact met u opnemen om alsnog een slimme meter te installeren.
Hoe lang duurt het plaatsen van zonnepanelen en moeten er hierbij iemand aanwezig zijn?
Kleine installatie tot en met 18 panelen worden over het algemeen op 1 dag geïnstalleerd. Grotere installaties duren vaak langer maar dit hangt af van de locatie, het type dak en de aansluitingsmogelijkheden. Het zou fijn zijn wanneer er iemand, aan het begin en het einde van de dag aanwezig is. Zodat de details besproken kunnen worden en aan het einde van de dag uitleg gegeven kan worden over de werking van de installatie.
Hoe kan ik zonnepanelenoffertes het beste vergelijken?
Door de vele producten die er op de markt zijn is dit lastig. Er zijn vele goede producten maar ook veel minder goede en zelfs slechte producten op de markt. Tevens worden installaties vaak niet netjes afgewerkt. Denk hierbij aan het wegwerken van de bekabeling, het plaatsen van werkschakelaars. Om omvormers en zonnepanelen te vergelijken moeten we uit gaan van testresultaten van diverse instituten of praktijkervaringen. Aangezien zonnepanelen 25 jaar mee gaan moet het rendement over 15 jaar tenslotte ook nog goed zijn. Een aantal tips:
- Vraag referenties op van installaties
- Vraag referenties op van de omvormers en zonnepanelen
- Wat wordt er geïnstalleerd
- Wat zijn de garanties van de producten
Moeten zonnepanelen worden gereinigd?
Ja, wij raden het aan om de panelen jaarlijks te(laten)reinigen. Het oppervlak van het zonnepaneel-glas zal niet snel vuil vasthouden vanwege speciale behandelingen die het glas in de fabriek heeft gekregen. Echter naar verloop van tijd zal het glas toch vuil gaan vasthouden. Door dit vuil kan minder zonlicht de zonnecellen bereiken, waardoor de energieopbrengst zal afnemen. Het is dus verstandig uw zonnepanelen minimaal een keer per jaar te (laten) reinigen. Hierdoor blijft de energieproductie optimaal en zal eventueel ophopend vuil tussen het aluminiumframe en het glas minder snel tot problemen lijden. De zonnepanelen maakt u schoon met water en voor viezigheid kunt u een zachte spons gebruiken. Vermijd het gebruik van oplosmiddelen, schuurmiddelen, agressieve vloeistoffen, harde borstels, of schuursponsjes. Hierdoor kunnen er krassen op de panelen ontstaan wat de opbrengst aanzienlijk kan verminderen. Wanneer u de panelen reinigt, controleer dan of onder de panelen de stekkers nog vast zitten. Check of er geen obstakels onder de panelen aanwezig zijn zoals takken, vogelnesten, etc., etc.
Controleer regelmatig en bij verschillende weersomstandigheden of de omvormer in normaal bedrijf is. Reinigen van de omvormer is enkel nodig indien hitteverdrijving onmogelijk of beperkt wordt omwille van vervuilde koelvinnen. Deze zogenoemde koelvinnen zitten aan de achterzijde van de omvormer. Het vuil kan voorzichtig verwijderd worden met een zachte borstel of een verfkwast. De behuizingsdeksel, display en LED’s reinigt u uitsluitend met water zonder zeep en een doek. Vermijd het gebruik van oplosmiddelen, schuurmiddelen en andere agressieve vloeistoffen. Dutch Soalr Energy biedt tevens onderhoudscontracten aan. Het jaarlijkse bedrag vind u terug op de offerte.
Wekken zonnepanelen ook stroom op als de zon niet schijnt?
Ja, maar beduidend minder. Zonnepanelen wekken stroom op onder invloed van licht dus ook als het bewolkt of regent of vriest wekt het systeem nog steeds stroom op. Wanneer het begint te schemeren slaat het system af en slaat weer aan wanneer er weer voldoende instraling is.
Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
Zonnepanelen gaan eeuwig mee enkel de opbrengst wordt elk jaar iets minder. Aangezien er 25 jaar garantie zit op de opbrengst van 80% van de opbrengst gaan panelen minstens 25 jaar mee. De zonnepanelen van Canadian Solar en Panasonic gaan nog veel langer mee dan 25 jaar.
Moet het zonnepaneel systeem gemonitord worden?
Waar wordt een omvormer gehangen?
Wij adviseren een omvormer te hangen op een koele locatie met voldoende ventilatiemogelijkheden om de levensduur van de omvormer te garanderen. Een zolder/ garage of werkkamer is een ideale locatie voor de omvormer. Houd er rekening mee dat omvormers wel geluid maken, het maximale geluid kunt u terugvinden in de datasheet van de omvormer.
Wat veranderd er op mijn energierekening?
In principe bestaat uw energierekening uit 4 hoofd thema’s, stroomprijs, energiebelasting, aansluitkosten en BTW. Door het toepassen van zonne-energie wordt er minder stroom verbruikt waardoor de stroomprijs (5-7 cent), de energiebelasting (1-12 cent) en de BTW naar beneden zullen gaan. Voor een exacte berekening kunt u contact met ons opnemen.
Hoe wordt het zonnepaneelsysteem aangesloten op de meterkast?
Wanneer u meer dan 3 zonnepanelen plaats wordt het systeem rechtstreeks aangesloten op een vrije groep in de meterkast of een tussenmeter zonder tussenkomst van verbruikers. Alle apparaten en kabels zijn op deze manier goed beveiligd tegen overbelasting. Wanneer we dit niet doen kan er overbelasting komen op u bekabeling, stopcontact of groep waardoor kabels kunnen gaan smelten of vlam vatten. Standaard zit er 1 aardlekautomaat per 4 groepen aangesloten. Wij adviseren om het zonnepaneel systeem aan te sluiten op een aparte aardlekautomaat.
Hoeveel zonnepanelen mag ik aansluiten om mijn meterkast?
Het maximale aantal panelen wat er aangesloten mag worden is afhankelijk van de aanwezige hoofdzekering In de standaard woning is deze normaliter 25A, 35A of 40A. en bedrijfsmatig kan dit vele malen hoger zijn. De vuistregel is dat een zekering in de groepenkast een factor 1.6 x kleiner moet zijn dan de hoofdzekering. Dit om te voorkomen dat de hoofdzekering uitvalt.
Voorbeeld 1.
U heeft een hoofdzekering van 50A dan mag de waarde van de groepenkastzekering max 35A zijn. Wanneer je dit vermenigvuldigd met de voltage van 230V kan er maximaal 8050W geplaatst worden.
Voorbeeld 2,.
u wilt 20.000W plaatsen en u heeft een 3 fase aansluiting
20.000W / 230V = 87A / 3 = 29A dan moet dit systeem op 35A worden afgezekerd. De hoofzekering moet in dit geval minstens 50A bedragen.
Hoofdzekering | Solargroep | Max. opbrengst |
1 × 25A | 16A | 3680 W |
1 × 35A | 25A | 5750 W |
1 × 40A | 25A | 5750 W |
3 × 25A | 3 × 16A | 11040 W |
3 × 35A | 3 × 25A | 17250 W |
3 × 40A | 3 × 25A | 17250 W |
3 × 50A | 3 × 35A | 24150 W |
3 × 63A | 3 × 40A | 27600 W |
3 × 80A | 3 × 50A | 34500 W |
3 × 100A | 3 × 63A | 43470 W |
3 × 125A | 3 × 80A | 55200 W |
3 × 250A | 3 × 160A | 110400 W |
Wat is het verschil tussen diverse omvormers?
Er zijn momenteel erg veel verschillende omvormers op de markt. Onderstaand enkele tips om omvormers te vergelijken.
- het aantal fasen waarop de omvormer aangesloten wordt, dit kan 1 of 3 fasen zijn
- De garantie van de omvormer
- Hoe wordt er omgegaan met schaduw
- Mogelijkheid van het aarde van de omvormer
- Het rendement van de omvormer
- Het geluid van de omvormer
- Monitoringsmogelijkheden
- Levensduur van de omvormer
Moet de energiemeter vervangen worden voor een slimme meter?
Nee dit moet niet, over het algemeen zijn er 3 soorten meters Ferraris draaischijfmeter, digitale meter met teruglever telwerken en digitale meter zonder teruglever telwerken. Een digitale meter zonder terug levering moet vervangen worden tevens de Ferraris meters met terugloopblokkering. Dit laatste kunt u eenvoudig testen op een zonnige dag.
Krijgt mijn huis een beter energielabel door het toepassen van zonne-energie?
Jazeker, Door het toepassen van zonne-energie wordt de energie index lager waardoor het energielabel beter wordt. Hoeveel het label beter wordt hangt af van de hoeveelheid vierkante meter zonne-energie wat wordt toegepast.
wordt mijn bedrijfs(pand) meer waard door het toepassen van zonnepanelen?
Uit onderzoek is gebleken dat 44% van de Nederlanders een huis met zonnepanelen aantrekkelijker is om te kopen dan een huis zonder zonnepanelen. Bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) denkt dat het huis meer waard wordt met zonnepanelen. 30 procent van hen denkt dat het huis zelfs 5.000 euro of meer in waarde stijgt. Het gaat dan om een gemiddelde koopwoning tussen de twee en drie ton met een gemiddelde set van tien zonnepanelen.
Is mijn dak sterk genoeg voor het plaatsen van zonnepanelen?
In de meeste gevallen is het dak sterk genoeg voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij het berekenen van de dakconstructie is er rekening gehouden met diverse belastingen zoals sneeuw, werkzaamheden en een veiligheidsmarge. Een zonnepaneel constructie voor een hellend dak bedraagt slecht 12 tot 15 kg/m. Bij een platte dak constructie wordt er tevens belasting geplaats en kan het gewicht oplopen. Dutch Solar Energy maakt bij platte daken gebruik van het Earocompact systeem. Dit systeem is zo ontworpen dat er nauwelijks tot geen belasting noodzakelijk is. Mocht u twijfelen aan de dakconstructie raden wij u aan contact op te nemen met een constructeur.
Moet een systeem onder- of over dimensionering worden?
In de eerste plaats in het vaak onmogelijk een omvormer te selecteren die exact afstemt met het vermogen van de zonnepanelen. Als u 15 zonnepanelen plaatst van 255 WP heeft u een totaal vermogen van 3825Wp. Hiervoor kunt u een SMA omvormerkezen van 3600 of van 4000 watt.
Daarnaast is het inkomende en uitgaande vermogen van zonnepanelen verschillend. Bij het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom gaat er wat energie verloren waardoor een omvormer altijd al een paar procent lager mag worden gekozen. Dit omzettingsrendement kunt u terug vinden in het datablad van de omvormer.
Op de laatste plaats geven zonnepanelen slechts enkele dagen in het jaar het nominale vermogen af. Enkel wanneer de zon haaks op de panelen staat.
Wordt een omvormer onder gedimensioneerd dan zal hij, op de momenten dat de zonnepanelen meer vermogen kunnen leveren dan het maximale vermogen van de omvormer, niet meer leveren dan het maximale vermogen van de omvormer. Het voordeel is echter dat een onder gedimensioneerde omvormer bij bewolkt weer meer rendement heeft. Daarnaast zijn de investeringskosten lager. Een nadeel is dat een omvormer, wanneer je deze ver over dimensioneert, gedurende een lange tijd op vol vermogen werkt wat nadelig is voor de componenten in de omvormer.
Over dimensioneren is zonde van de investering en heeft negatieve invloed op het rendement. Over dimensioneren doen we alleen als er in de toekomst plannen zijn om het systeem uit te breiden. eventueel kan er dan ook gekozen voor micro omvormers.